Det är sommar och Elly bor hos sin farmor i Hälsingland. Det är härligt med sommar och ledighet, men samtidigt kämpar Elly med sorgen och saknaden efter sin mamma som dog i höstas.

När hon hör talas om det gamla spetälskesjukhuset som ligger i närheten av farmors hus blir Elly fascinerad av platsen och berättelserna om vad som hände där en gång i tiden när spetälska var en fruktad sjukdom i Sverige. Elly går bort till sjukhuset sent på kvällen och utmanar sina rädslor genom att springa uppför trapporna och känna på dörren. Till sin förvåning upptäcker hon att dörren är olåst.

Inne i den gamla byggnaden händer det osannolika att någon väntar på henne – Saga, som nästan är jämngammal med Elly och svårt sjuk i spetälska. Saga påstår att hon vårdas på sjukhuset och håller bestämt fast vid att året är 1932.

Elly försöker att bevisa för den i hennes ögon förvirrade tjejen om att året faktiskt är 2017. Men ju mer Elly lär känna Saga inser hon, hur otroligt det än verkar, att Saga kan resa i tiden – mellan 1930-tal och 2010-tal. Elly börjar också läsa på om sjukdomen spetälska för att om möjligt kunna hjälpa Saga att överleva. Till sin hjälp har hon Sam, en kille som hon blir mer och mer intresserad av.